Modular family house

Casa Nube

Client
Private
Surface(m2)
160
Location
Breda, NL
Status
In construction
Architecture + interior design
Curved at the interior edges, this two-story family house, built from three prefab modules, is tailored to the aspirations of a young couple seeking a warm, timeless, and minimalistic organic ambiance.
Design iterations:
The Kitchen
The staircase, with its sculptural presence, opens up and enriches the visual experience of the entrance, allowing the visitor to anticipate the organic forms and transparency.
Soft elements and muted tones make for a continuous, calm, warm and soothing atmosphere.
In pursuit
of wellness
THE HARMONY BETWEEN NATURAL ELEMENTS AND EXQUISITE DETAILS CAPTIVATES THE SOUL, UNLEASHING A MAGIC THAT INFUSES PROFOUND CALM. THIS ALCHEMY BETWEEN ENVIRONMENT AND WELLNESS TRANSFORMS OUR EXPERIENCE, OFFERING AUTHENTICITY AND ENRICHMENT IN EVERY CORNER OF OUR JOURNEY.
“With its curved walls, two skylights that trace the path of the sun throughout the day, and an artwork adorning the hall and double-height entrance, this staircase becomes a captivating focal point that provides access to the different parts of the house.”
Heber Mata Architects
Floorplan – The ground floor of this residence is artfully designed around a central piece that serves both as storage and a display area for art pieces. Curved volumes seamlessly connect each space in an organic and sophisticated manner. These architectural elements introduce a sense of movement and elegance, enhancing the visual appeal and harmony of the home.
Floorplan – The ground floor of this residence is artfully designed around a central piece that serves both as storage and a display area for art pieces. Curved volumes seamlessly connect each space in an organic and sophisticated manner. These architectural elements introduce a sense of movement and elegance, enhancing the visual appeal and harmony of the home.
Harmony is
in the details
“maya dance” 2022 oil on panel by theo pinto, ESFERA OTTOMAN BY KELLY WEARSTLER, “EL CHICO QUE MIRA AL SUELO” 2020 BY ALBERT MADAULA, “Homage to Luis Barragán” 2008 by TIKA VON HASSELBACH, disa coderch pendant lamp by josé antonio coderch
We could elevate the flair of the interior of this pre-fab modular home by removing an unneeded structural element and introducing smooth curves on both the walls and furniture, thereby achieving more magic with less.
A base of muted tones creates a timeless foundation for the collection of artwork, lighting and furniture.
The bathroom is an ode to tranquility. It transcends its functional purpose, serving as an intimate sanctuary.
Design element:
La nube
From improved safety and space optimization to seamless aesthetics, these concealed elements enhance functionality, elevating the overall experience of every space.
Copyrights & credits
Web credits
Web design
Heber Mata
Web development
Ronald Postma Web
Photo credits
Photo footer
Photos on page
Casa Nube

Modular family house

Casa Nube

This single-family house, built using three prefabricated modules, caters to the lifestyle of a young couple who value both their social interactions and personal privacy. They were in pursuit of an organic, warm, timeless, and minimalist living environment. Their initial requirements played a fundamental role in shaping this harmonious and versatile space.

The layout was meticulously designed to cater to the dynamic lifestyle of a young, socially active couple, balancing their need for spaces to host meetings and entertain friends with those for relaxation and individual pursuits. The design also incorporated a vision for future family life, making the space kid-friendly while maintaining its adaptability for various scenarios. Resilience and versatility served as the central design principles, ensuring the space could easily adapt to the evolving needs of this starting household.

To achieve the required resilience and versatility, a central piece was introduced. On the ground floor, the residence revolves around this central element, which combines storage, facilities, and decoration functions. The spaces around it, including the living room, entrance, and kitchen and dining area, can be kept open for a sense of spaciousness. Alternatively, they can be divided and separated as needed using translucent sliding doors with ultra-thin metal framing. Conceived as a weightless and floating structure (resembling a cloud or “nube” in Spanish) this central element, with its gracefully curved surfaces, smoothly transitions between areas, introducing a sense of movement and elegance.

The clients desired a spacious social area, ideal for hosting up to eight diners. In response, a generously sized dining room and kitchen were designed to serve as the heart of the house. The kitchen is equipped with two ovens, a wine cooler, and a side-by-side fridge, providing ample storage and workspace. The kitchen island takes center stage, connecting the kitchen to the dining room with its airy and rounded design. Thoughtful details, such as the elongated window framed between the kitchen cabinets, enhance the view towards the garden, making the social space one of the most distinctive areas in the house.

Smooth curves are thoughtfully integrated throughout the house, rounding off corners and becoming a distinctive, unifying design element. In areas where the walls are not curved, a molding band is introduced to follow the same plane as the curved surfaces, harmonizing the spaces and providing a consistent height reference for custom furniture and windows. These curves enhance aesthetics and introduce a sense of fluidity and softness, and gracefully connecting different areas.

The living room was designed to provide an intimate and cozy space for individual use or small gatherings. The neutral and relaxed tones, along with the beige-toned microcement walls, create a timeless atmosphere with rich texture, avoiding monotony thanks to the visual effects that light casts on the material.

Soft materials and natural tones, such as Neolith Silk used for both the kitchen countertops and the first landing of the staircase, as well as Alpikord Light Oak panels for custom furniture, combine to create a calm, warm, and soothing environment. Subdued and soft lighting was chosen throughout the house fostering this sense of peace and serenity. The lighting is also discreetly integrated into the custom furniture, contributing to the tranquil atmosphere.

The stairwell is the ‘pièce de résistance’ of the house. The curved walls and the solid railing finished in microcement turn the stairs into a sculptural element, enhanced by two skylights. The sun’s path throughout the day casts a luminous aura upon Tinka von Hasselbach’s XL painting.

The modification of the first-floor layout has been minimal to achieve the optimal arrangement of furniture in the bedrooms and office, in addition to meeting the client’s requirements for the bathroom: a spacious shower, a freestanding bathtub, and ample storage.

The incorporation of soft elements, the same color palette, and rounded corners in the main spaces follows the same design concept as the rest of the house, contributing to cohesion and overall aesthetics.