Dutch house reimagined

Casa Júlia

Client
Private
Surface(m2)
160
Location
Arnhem, NL
Status
Completed
Architecture + interior design
An initially fragmented interior undergoes a magnificent metamorphosis, unfurling its hidden beauty and forging an interconnected tapestry of interior spaces.
Previously divided by continuous walls and limited openings, the house now opens up beautifully, connecting the interior spaces.
Embrace
the light
Light, like a guiding beacon, invites us to explore the deeper nuances of every corner of life. Every ray that filters through a window is a reminder that existence itself is an unparalleled wonder, and that architecture can be the stage where that wonder comes alive and is celebrated in all its splendor.
“The color palette and art selection adds a touch of femininity and control, creating a warm and inviting atmosphere.”
Heber Mata Architects
Floorplan – The complete renovation of the ground floor seamlessly blends with the unchanged structure of the first floor, resulting in a harmonious and unified living space. While the ground floor underwent a delightful transformation, the first floor has retained its original structure, preserving the charm of the traditional Dutch house.
Floorplan – The complete renovation of the ground floor seamlessly blends with the unchanged structure of the first floor, resulting in a harmonious and unified living space. While the ground floor underwent a delightful transformation, the first floor has retained its original structure, preserving the charm of the traditional Dutch house.
Gentle and vibrant
young spirit
PORTUGUESA LONG CHAIR BY ESPASSO, ILLUSTRATION Nº 242 FOR GALERIE MAEGHT (1980) BY CHILLIDA, CESTITA TABLE LAMP BY MIGUEL MILÀ, “WILD SEAS PART 1, V1” BY FRANCESCA OWEN, “RED HEAD SERIES #6” BY FRANCESCA OWEN
Storage solutions and aesthetic design has turned this house into a cozy, modern, and highly functional living for personal growth
The house opens into the garden with large sliding doors, allowing access to an outdoor space planted with palm plants to transmit summery vibes year round.
The juxtaposition of the renovated ground floor with the structurally unmodified first floor creates a captivating contrast between the old and the new.
From improved safety and space optimization to seamless aesthetics, these concealed elements enhance functionality, elevating the overall experience of every space.
Copyrights & credits
Web credits
Web design
Heber Mata
Web development
Ronald Postma Web
Photo credits
Photo footer
Photos on page
Casa Júlia

Dutch house reimagined

Casa Júlia

This charming traditional Dutch house, now renovated to reflect the tastes and needs of the Spanish client, undergoes a delightful transformation into a cozy and functional space. The client, eager for light, fluidity, and softness in the color palette, sought to take ownership of this generic space and turn it into something uniquely her own, thus establishing her sense of belonging and identity as an expatriate.

With the client’s vision in mind, a reorganization of the layout was carried out to include more storage solutions and create a interconnected space with more interesting and open pathways. The kitchen, conceived as the heart of the home, connects to an open storage band, providing easy access from the hallway and living room. Soft colors and the choice of materials reflect the client’s preference for brightness and a sense of spaciousness. A new opening in the kitchen and a widened door connecting to the garden flood every corner of natural light.

The central element of this ingenious organization is the central band, skillfully clad in birch, that runs through the house and culminates in an elegant peninsula in the kitchen. This birch-clad central band, featuring a designed pattern, not only adds a touch of natural warmth and authenticity to the space but also integrates cabinets and doors, allowing for the clever concealment of storage spaces. This use of wood throughout the design was employed to infuse the space with a sense of warmth and naturalness.

However, it is not the only storage resource that has been taken into account in this reform. The wide L-shaped sofa ends with an ingenious piece of wood, which not only adds an aesthetic touch, but also serves as a practical storage space. In this way, every available centimeter is used to store objects and maintain order in the house.

By combining smart storage solutions and aesthetic design, this house has been turned into a cozy, modern, and highly functional living space that meets the needs of its occupants perfectly.

The minimalist combination of wood with the pristine polished concrete floor contrasts with the more artisanal essence of the main space’s ceiling. The ceiling is crafted with wooden beams that seamlessly merge with the actual structural beams, creating a rhythmic and high-quality element that elevates the composition, adding a sense of sophistication and craftsmanship to the overall design.
In the access hallway, the ceiling is lowered to accommodate all ventilation installations, seamlessly blending practicality with the design aesthetic.

Throughout the renovation process, the beautiful pine wood floors were carefully preserved and given a fresh coat of varnish, enhancing their natural beauty and adding a touch of warmth to the entire home. The decision to maintain these original floors was not only a nod to the house’s history but also a practical choice that complemented the overall design.

The juxtaposition of the renovated ground floor with the untouched first floor creates a captivating contrast between the old and the new, seamlessly blending tradition with contemporary design elements. This thoughtful integration ensures that the entire house maintains a sense of coherence and balance.